Ahoj, poradili byste mi někdo se zrušeným letem? Máme objednaný ten chybový tarif na Havaj PRG-LHR-LAX-OGG a teď mi došel mail od letušky, že máme zrušený let LAX-OGG a že si ho máme přebukovat. Jak byste mi doporučili postupovat, jaké mám možnosti? Nikdy jsem tohle nemusel řešit. Přikládám část toho mailu: Dobry den, Dopravce American air. Zrusil dne 11/02/2015 svůj let BA5187 z LAX do OGG. V tomto pripade je mozne let zmenit na odlet 10/02 ci 12/02/2015 z Prahy a nebo posunout odlet z LAX do OGG na 12/02/2015 rano. V přiade noclehu však dopravce ubytovani nehradi. Prosim kontaktujte nas co nejdříve pro dohodu náhradního spojeni. Dekuji Vam Díky za rady .

Zrušený let

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Já bych si vůbec nebyla jistá, že  Air Canada si to ještě neohlídá, pokud budou kvůli technické chybě uplatněné neplatné vouchery a nebudou to chtít zaplatit, případně rezervaci automaticky nezruší (třeba tři dny předem) :D Jo, přeju dobré spaní.

7 Citovat

To se taky může stát.

Nebo, nemyslím si, že by Air Canada podávala na někoho v ČR žalobu za podvod a neoprávněné obohacení se (i když to tak je), ale můžou chtít třeba letenky zaplatit, nebo naopak kompenzaci v EUR vrátit, protože využitím voucheru byl vlastně tento způsob kompenzace přijat.

No, ale hlavně fakt nechápu, že někomu přijdou vouchery, on je odmítne, pak mu přijde kompenzace v EUR a on, místo aby to považoval za vyřešené, jde zkusit, jestli ty vouchery náhodou ještě nefungují - tak to by mně nikdy nenapadlo!

7 Citovat

Bič boží napsal(a):

uplatneni odmitnutnych voucheru... hmm, takovy trosku oxymoron ci typicka ceska ulicka. pokud na to mas zaludek a nemas s tim nejake moralni dilema, jdi do toho. budiz ti prano a nejspis to i projde bez nejakych ofuku. ja uz to bohuzel nezaziju, ale treba jednou bude existovat spolecnost bez vychcanosti, podvodu a ferovost bude takovou nejakou samozrejmosti. nic, jsem blazen a snilek, ale doufat v to muzu, ne?

Taková společnost nikdy neexistovala, neexistuje a existovat nebude. Vlastně i komunisti něco podobného slibovali, ale zároveň to nemysleli vážně. Říkejme tomu třeba lidská přirozenost. 😉

1 Citovat

Ja jen zopakuji, ze pokud vam Air Canada nabidne kompenzacni vouchery a vy je odmitnete tak je tu sance, ze zustanou aktivni i pote co obdrzite financni kompenzaci. Vyse uvedene opakujici se vylevy nekterych jedincu ponecham bez komentare z duvodu nulove informacni hodnoty.

0 Citovat

No a tvůj komentář má informační hodnotu jen pro lidi pokřiveného charakteru, ty morální vzore. 

6 Citovat

MIly Joxi, o podstate lidske prirozenosti mame diametralne odlisne nazory, coz me u tebe neprekvapuje. K tomuto hovnu jsem se jiz vyjadril dostatecne obsirne a dale do nej nehodlam slapat. Jsou na svete lepsi veci, treba pivko.

1 Citovat

K té morálce... nevidím takový zásadní rozdíl, mezi využití bordelu aerolinky v systému voucherů a vyplacených kompenazacích a v bordelu aerolinky při chybných tarifech. Vždy to je využití, zneužití něčí chyby, za kterou pravděpodobně někdo ponese důsledky (třeba programátor).

6 Citovat

Zatimco prvni jmenovane je podvod a v nekterych zemich i trestny cin , druhy pripad je "sazka" mezi leteckou spolecnosti a kupujicim. Akorat ze v posledni dobe kupujici tahaji za kratsi konec bo jich je proste moc i diky strankam jako jsou tyto. Viz muj prispevek v jinem vlakne. Uz chapes rozdil?

2 Citovat

Tak podobnou diskuzi, kde se k chybě na nacenění letenky aerolinkou přirovnávalo podobné počínaní už tu jednou dvakrát byla. A vždy na straně toho, že je to vlastně stejné, stojí pořád ti stejní lidé. No prostě lidé stejného smýšlení jako Eda. Jinak nemá smysl to víc komentovat. 

2 Citovat

Od soboty jsem 14 dnu v cr, pivko?

1 Citovat

Ono totiž je stejné. Je to zneužití/ využití něčí chyby, která přinese aerolince (nebo jinému subjektu) ztrátu. Že jedno aktivně využíváte a nazýváte to eufemisticky "sazka", na věci nic nemění.  A k tomu trestnemu činu, těžko může aerolinka požadovat, aby su koncový zákazník hlidal, který voucher byl přidělen k jaké kompenzaci, takže už vidím, jak prokazují úmysl...

7 Citovat

Tak pardon, ale úmysl je jasně prokazatelný, jelikož na email s vouchery odpověděl, že je odmítá! A hlídat si čísla voucherů (i když pochybuji, že mu jich za poslední dobu vystavili nějak moc) je jeho povinnost ve smyslu "neznalost zákona neomlouvá"!

Error tarif je naopak dle zákona v pořádku, protože zákazník kupuje za vystavenou cenu, ale pokud jde o online obchod, tak má prodávající plné právo storna, což se mimochodem velmi často děje.

Zde došlo k úmyslnému zneužití voucheru s plným vědomím toho, že ke zneužití dochází a to je významný rozdíl. Ale, kdo to nechápe, tak to fakt nemá cenu vysvětlovat.

5 Citovat

Vouchery jsou nějaký zákon, který si musím pamatovat? To je dobrý fór. Ne skutečně si nemusím pamatovat, který jsem využil, odmitl atd. Jechich administrace/ zneplatnění je plně a pouze v režii toho, kdo je vystavil.

Error tarif je dle zákona v pořádku, ale o tom jsem se nebavil. Bavil jsem se o morálnosti takové zneužití/využití něčí chyby, neb jak sám název "erorr tarif" napovídá, už dopředu víme,  že  se jedná o chybu v systému. 

Takže jediná správná reakce ve světě, ve kterém tady Bič Boží volá,  by byla upozornit aerolinku, že k takové chybě došlo. Nikoliv to koupit a doufat, že to klapne...

 

7 Citovat

Nestačím zírat. Takže to, že porušují jednu ze zakladnich podmínek pro kompenzaci, je podle některých naprosto v pořádku, protože si to přeci letecká společnost zaslouží. 

3 Citovat

Jenom otázečka. Zaslouží si letecká společnost prodělavat a evidentně nést škody na chybovém tarifu, třeba v nezrušitelné (bez kompenzací) době 14 dnů pred odletem? Tak jako se to teď treba povedlo W6?

5 Citovat

Vaše moralizovanie by bolo v poriadku, ak by sa letecké spoločnosti pri meškaniach, zrušeniach letov alebo strate batožiny snažili cestujúcim pomôcť a bez prieťahov nahradili škodu. Vôbec sa nečudujem ľuďom, ktorí "dobehnú" nejakú neserióznu spoločnosť spôsobom "zlodej okradol zlodeja".

Konkrétne k Air Canada: Stratili mi batožinu v hodnote 150€. 3 mesiace robili papagája (ich reakcie boli: We are very sorry, musíte vyplniť žiadosť.) Žiadosť som vyplnil, celkovo 3 krát, skončilo to tým, že mi poslali poukaz na 25% zľavu s ospravedlnením, že majú málo zamestnancov, a preto to trvalo tak dlho. Poukaz má samozrejme veľa obmedzení, a pravdepodobne ho nevyužijem. Moja čistá strata je 150€. Nie je to zlodejstvo zo strany Air Canada?

Otázka pre moralistov: Správa sa Air Canada morálne, ak namiesto náhrady škody pošle bezcenný voucher?

9 Citovat

Je to stejné, jako v obchodě chtít zaplatit za zboží chybnou cenu. Děláme to všichni. Ukrást v obchodě zboží jenom kvůli tomu, mi minule prodali prošlý jogurt je prostě jiná liga. To neokecáte.

3 Citovat

"Je to stejné, jako v obchodě chtít zaplatit za zboží chybnou cenu. Děláme to všichni."

Možno to robíš ty, ja a asi aj veľa ďalších ľudí to nerobí.

Ak kúpim jogurt po záruke, je to moja hlúposť. Ale ak za jogurt zaplatím a pri podávaní predavačke spadne na zem, rozleje sa a predavačka mi odmietne dať druhý jogurt alebo vrátiť peniaze, je to z jej strany zlodejina.  To neokecáte. 

5 Citovat

Bič boží mi jen potvrdil můj pesimistický pohled na lidstvo. Pobavilo. 😆

1 Citovat

Každý tu moralizuje jako tehdy, když tu jedna uživatelka zmínila úsporu za lodě, když člověk jen vystoupí později než by měl. Škoda, že v běžném životě nepotkavam lidi jako vy, čisté jak lilie, ale naopak většinou samé podvraťáky.

Proč by on měl povinnost vést teoreticky v evidenci platnost voucherů, mohl mít třeba v minulosti zrušených pár letů do Karibiku, kam Air Canada měla kdysi dobré ceny. Škoda de fakto nevznikla, letadlo poletí, nebude stejně plné, jestli na sedačce poletí vzduch nebo Eda Novák s rodinou nikoho nepoloží. Jedinou chybu Eda udělal, že to tu vyzvonil zbytečně.

2 Citovat

Já bych všem moralistům strašně rád věřil, že jsou i v reálu tak dokonalí lidi, jací se dělají na fóru, ale nevěřím to nikomu. U některých vyloženě vím, že se jednou prezentují jako idioti a podruhé se pohoršují nad kravinou. Je to tu na fóru, ale jsem línej to hledat. 

Edo, užij si dovolenou :)

 

8 Citovat

Já nevím, ale když koupim error tarif, tak tim přece nic neporušuju. Kupuju to za tu danou cenu, a když to pozdějc zrušej, tak se nedá nic dělat. Ale nikde přece není napsaný, že si nemůžu koupit letenku za nízkou cenu.

Ale když dostanu na výběr buď voucher, nebo kompenzaci, a v podmínkách je jasně daný že buď jedno nebo druhý, tak když využiju oboje, tak tim ty podmínky porušim. 

V tom je přece ten rozdíl. A nechápu jak tohle někdo může srovnávat.

Akorát se tady prokazuje, jak jsou Češi vychcaný. A fascinuje mě, jak se toho lidi zastávaj a ještě argumentujou tim, že "vy ostatní jste určitě čistý". Podle sebe soudim tebe, že?

Jak to je morálně v pořádku, to je asi na posouzení každýho. Ale je vidět, že spoustě lidí to asi přijde v pořádku. Asi pozůstatky minulýho režimu, "kdo nekrade, okráda svoji rodinu". Doufám, že se jednou dožiju dne, kdy bude normální něco nepodělávat, a pak se tim ještě chlubit.

10 Citovat

Že je Eda jenom obyčejný Flyboy ještě chápu, ale že se ho tolik lidí zastává a ještě mu fandí, mi hlava fakt nebere.

7 Citovat

Bobski napsal(a):

Já nevím, ale když koupim error tarif, tak tim přece nic neporušuju. Kupuju to za tu danou cenu, a když to pozdějc zrušej, tak se nedá nic dělat. Ale nikde přece není napsaný, že si nemůžu koupit letenku za nízkou cenu.

Ale když dostanu na výběr buď voucher, nebo kompenzaci, a v podmínkách je jasně daný že buď jedno nebo druhý, tak když využiju oboje, tak tim ty podmínky porušim. 

V tom je přece ten rozdíl. A nechápu jak tohle někdo může srovnávat.

Akorát se tady prokazuje, jak jsou Češi vychcaný. A fascinuje mě, jak se toho lidi zastávaj a ještě argumentujou tim, že "vy ostatní jste určitě čistý". Podle sebe soudim tebe, že?

Jak to je morálně v pořádku, to je asi na posouzení každýho. Ale je vidět, že spoustě lidí to asi přijde v pořádku. Asi pozůstatky minulýho režimu, "kdo nekrade, okráda svoji rodinu". Doufám, že se jednou dožiju dne, kdy bude normální něco nepodělávat, a pak se tim ještě chlubit.

Tak z matematického hlediska nelze chápat slovo nebo ve významu vylučovacím.

Vouchery by samozřejmě používat neměl, jestli je lze prodat...

Vychacaný lidi jsou na celým světě a kupodivu asi nejvíce ve Švýcarsku - kde si postavili byznys na profitu z majetků ukradených nacisty židům. Z chudé díry se tak stala jedna z nejbohatších zemí světa.

 

3 Citovat

Vychcaný lidi jsou všude, ale druhá věc je se tím chlubit, ostatním říkat, že jenom závidí, a to, že tu někteří mají tendenci tohle normalizovat. Oponovat, že to nemáme kritizovat, protože nejsme čistí, je pi*ovina. Tohle v důsledku může říkat i sériový vrah. Že tím vzniká škoda nečisté společnosti? O tom přece nemluvíme, nic to nemění na tom, jak se jedinec k situaci postaví. Že Air Canada by ty sedadla neobsadil a stejně by letadlo vezlo vzduch? Já zase můžu tvrdit, že tím zabere místa lidem, co by za ta místa rádi zaplatili. Nebo že tím zvednul ceny zbývajících letenek. Nemám důvod přát hezkou dovolenou člověku, který už byl kompenzovaný a využije chybu v systému. Jak jsem už psala, vůbec bych se nedivila, kdyby tady pánovi ještě přišel e-mail, že jeho rezervace se z důvodu technické chyby ruší.

6